Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

Колко резервоара с бензин пълнят българите и други европейци с една заплата?

У нас бензинът е един от най-евтините, но покупателната ни способност също е ниска Цените на горивата са една от най-обсъжданите...

У нас бензинът е един от най-евтините, но покупателната ни способност също е ниска

Цените на горивата са една от най-обсъжданите теми, особено през тази година. След покачването им у нас във втората половина на годината, през последните две седмици се отчита лек спад в цените. Къде е България по цени на бензина спрямо другите държави от ЕС и кои граждани дават най-много пари за бензин спрямо средната заплата в страната? Businessnovinite.bg направи проверка, за да отговори на тези въпроси, като все пак се има предвид, че някои от държавите имат по-специални условия относно горивата.

Справка в сайта numbeo.com, показва, че в София цената на литър бензин е 3,24 лева, а средната месечна заплата е 1900 лева. За да се напълни един резервоар на кола средно от 50 литра, българинът трябва да плати 162 лева. Това означава, че средната заплата у нас стига да се напълни резервоара близо 12 пъти.

В Рим цената на литър бензин е 3,80 лева, като средната заплата е 3000 лева. Тоест с една средна заплата в италианската столица може да заредите резервоара си 16 пъти.

Най-привилегировани в тази насока са виенчани. Там литърът бензин в австрийската столица е 3,70 лева, а средната заплата е 5140 лева. По този начин те могат да напълнят резервоара на колите си цели 28 пъти.

Същото е положението и в Париж. Цената на литъра там е 3,90 лева, а средната заплата е 5120 лева. По този начин парижани с една заплата зареждат 26 пъти резервоарите си.

На обратния полюс пък е Атина с цена на литър 4,24 лева и средна заплата 1780 лева. Там средната заплата стига само за 8 резервоара.

В две от страните-членки бензинът е по-евтин от този в София - в Будапеща и във Варшава. В Будапеща литърът се търгува за 2,88 лева. Унгария обаче е по-особен случай, защото дълго време цените на горивата там бяха потискани. Преди няколко дни страната премахна наложения таван на цената на бензина и дизела. Вследствие на това цените започнаха да растат. Така от 2,40 лева на литър, бензинът към момента се търгува за 2,88 лева, като се очаква цената да продължи да расте. Според икономиста Георги Ангелов, Унгария вече е страната с най-висока инфлация в Европейския съюз – цели 23.1% на годишна основа през ноември. Средната заплата в страната е 1800 лева. Със сегашната цена на бензина гражданите на Будапеща мога да напълнят резервоара на колата си 12 пъти, колкото и българите.

Във Варшава литърът бензин се продава за 3 лева, а средната заплата е 2300 лева. Това означава, че поляците там могат на напълнят резервоарите си 15 пъти.

Няма коментари