Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

В Украйна ще се случи същото като в Сирия, руснаците нямат милост

" В Украйна ще се случи същото като в Сирия, руснаците нямат милост. Набележат ли си цел за бомбардиране, не спират, докато...

"В Украйна ще се случи същото като в Сирия, руснаците нямат милост. Набележат ли си цел за бомбардиране, не спират, докато не я изравнят със земята", казва сириец, преживял безмилостни руски бомбардировки в Сирия пред Дойче Веле

Почти нищо не е останало от родното му място: преди две години руски изтребители подлагат Нераб на унищожителни бомбардировки. В селото падат повече от 100 бомби, разказва Али Абдел. Атаката била отмъщение за това, че във войната в Сирия хората от Нераб били срещу президента Асад.

Много от жителите на селото загиват при бомбардировките. Сред жертвите са и бащата и двамата братя на Али Абдел. Други се спасили с бягство към южните части на Идлиб. Днес тази провинция е последната крепост на бунтовниците срещу режима на Асад.

Как Путин използва Сирия като опитна лаборатория

28-годишният Али Абдел решил да остане с двете си деца в Нераб. Искал да се занимава със земеделие. Но стъпва върху мина и остава без един крак. Научил е следния урок: "Русия изобщо не се трогва от това, че долу на земята има деца, жени, старци. Бомбардират хора, пазари, джамии, училища - всичко", казва мъжът.

Намесата на Русия във войната в Сирия обръща нейния ход: през септември 2015 година руски изтребители бомбардират градове и села, контролирани от бунтовниците. Официално това е представено като операция срещу ислямистки терористи, но в действителност бомбардировките убиват най-вече цивилно население.

Така Путин спасява Асад от поражение. По онова време сирийският диктатор е загубил контрола върху огромни части от територията на страната, а Путин вижда шанс да стъпи в Близкия Изток и да се сдобие със стратегически важна база за руските бойни кораби и самолети.

Едновременно с това той използва ситуацията, за да тества нови оръжия. Само за две години в Сирия са изпробвани повече от 200 оръжейни системи: високопрецизни ракети, изстрелвани от кораби и подводници, нови изтребители, дронове, противобункерни бомби, разузнавателна техника.

Според Йорис Ван Бладелм, военен експерт от австрийския Институт за европейски политики и политика за сигурност, Русия е използвала Сирия като "опитна лаборатория за военния си арсенал". За 90 процента от руските пилоти на бойни самолети войната в Сирия е била прекрасна възможност да натрупат боен опит, твърди още експертът.

Катастрофални последици за мирното население

За сирийското население обаче тази "тренировка" е истинска катастрофа. Бомбардирани са свръхважни обекти като електро- и топлоцентрали и ВИК-съоръжения. Градове като Алепо са стегнати в обръч, напълно откъснати са от останалия свят, а населението им е оставено да гладува.

В употреба влизат и забранените касетъчни бомби. С тях са бомбардирани клиники, училища, пазари. Това е една колкото човеконенавистна, толкова и успешна военна стратегия, казва Йорис Ван Бладелм: "Скъсаш ли с морала, лесно разбиваш противника".

По данни на организацията "Airwars" от руско оръжие в Сирия са загинали 23 000 цивилни граждани. При това руски сухопътни части почти не са били използвани в тази война.

Подобни военни престъпления се извършват и днес в Украйна, казва Диана Семан от "Амнести интернешънъл". Али Абдел също се опасява от най-лошото за Украйна"В Украйна ще се случи същото като в Сирия, защото руснаците нямат милост", казва той. "Набележат ли си цел за бомбардиране, не спират, докато не я изравнят със земята", добавя мъжът.

Няма коментари