Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

Как да съживим мушкатото след зимната летаргия

Ето няколко съвета от специалистите Мушкато то и сакъзчетата са едни от най-разпространените видове цветя за отглеждане в домашн...

Ето няколко съвета от специалистите

Мушкатото и сакъзчетата са едни от най-разпространените видове цветя за отглеждане в домашни условия и могат да изтърпят зимата, но определено се нуждаят от повече грижи с настъпването на пролетния сезон. Те трябва да се събудят и приспособят към новия климат и по-топлото време. Особено внимание трябва да се обърне на поливането им, като не трябва да прекаляваме с него, а да бъде умерено. Водата не бива да ги залива изцяло, но и не трябва да ги оставаме твърде сухи. Освен за поливането трябва внимателно да помислим и за правилните температури и достъпа до светлина, пише Actualno

Ето няколко съвета от специалистите:

Изнесете мушкатото на светло и топло място

Мушкатото е предпочитано, защото не изисква особени усилия за отглеждането му, но все пак има някои фактори, с които трябва да се съобразим, за да расте здраво и красиво. Те имат нужда от достатъчно светлина, иначе в противен случай листата им пожълтяват и увяхват, а самото стъбло се оголва.

При преместването им от хладно място през зимата до по-светлите части на помещението, е препоръчително цветовете да се подрежат и оформят, за да се приспособят правилно и оптимално. Целта е активизирането на цветето и активното му сокодвижение. Орязването става само когато растението е добре полято, ако то е сухо и няма достатъчно вода, има опасност да не се разлисти, защото няма необходимата сила. Премахнете най-много на 10-15 см от основата или да останат поне 5 възела. Първите цветове се премахват, което подтиква към по-силен растеж.

Ако растението не се нуждае от пресаждане, се насочваме директно към подхранването му. Препоръчва се първите няколко пъти да се внася по-голямо количество азот, а около 4-5 път да се увеличи добавянето на фосфор и калий. Вземете предвид факта, че пеларгониумите не се нуждаят от много и чести подхранвания.

Ако сте съхранявали мушкатата си през зимата в кашони или на висящи саксии, те първо се накисват и в зависимост от състоянието им подходите могат да варират. Ако корените са здрави и цялостният външен вид на растението е добър, то може да се пресади още на същия ден, но преди това корените трябва да се накиснат във вода за няколко часа. Започнете от сутринта и следобед пресадете растенията.

Ако състоянието на мушкатото обаче видимо не е много добро – увехнали и пожълтели листа, увредени стъбла и т.н., първо трябва да отстраним болните участъци, да почистим и да орежем излишното, за да дадем сили на растението за нов и бърз растеж.

Няма коментари