Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

Брашното поскъпна с над 40%

Само за седмица брашното тип 500 е поскъпнало с 40,8% или 0,51 лева и към момента вече се продава средно за 1,76 лв./кг. Това е ...

Само за седмица брашното тип 500 е поскъпнало с 40,8% или 0,51 лева и към момента вече се продава средно за 1,76 лв./кг.

Това е видно от актуалните данни към 13:50 на 11 март на сайта на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата. Важно е да отбележим, че системата се актуализира през целия ден - в моментите, в които някое от тържищата в страната подаде информация цените се променят, предаде Money.bg.

В началото на месеца Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщи за блокиране на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното възпрепятстване на износа на зърно от страната.

"Спирането на износа на зърно ще доведе до блокиране на пазара на зърно и до неплатежоспособност на сектора. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното производство, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна защита и др.), ще е пагубен, поради невъзможност за покриване на разходените вложения", коментираха от Асоциацията.

Съгласно оперативните данни на Министерство на земеделието количествата зърно в страната са достатъчни за осигуряване на продоволствената сигурност на населението през следващите две години. В допълнение, след три месеца се очаква и новата реколта от пшеница, за която е необходимо да се освободят складови вместимости.

Сериозно седмично поскъпване при олиото

Ако към 4 март литър олио се е продавал за 3,53 лв. бутилката, в момента средната цена е с близо 21% по-висока - 4,27 лева за литър.

Преди ден министърът на икономиката Корнелия Нинова съобщи, че производствената цена на литър олио е 2 лева. Според думите ѝ цена от 5 лева в магазините е спекула.

"Твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе, е причина за вдигане на цените е неоснователно. Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 г. производство на олио", каза още тя.

Нинова обяви още, че Комисията за защита на конкуренцията и тази за защита на потребители ще започнат пълни проверки, а Агенцията по стокови борси и тържища ще тръгне по пазарите и складовете.

Тя каза, че през последните дни собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количества в складове и във фабрики в очакване да се вдигне още повече на цената у нас или в очакване да го изнесат в чужбина на по-високи цени. Причината, по думите ѝ е, че в Европа и в света в момента има недостиг на слънчогледово семе и съответно покачване на цената на международните пазари.

Ръст на цените на олиото се наблюдава от доста време, като водещите фактори бяха поскъпването на слънчогледа, на тока за производството му и увеличението на заплатите в бранша.

Най-важният фактор обаче е войната между Русия и Украйна, които са главните износители на слънчоглед в света.

Очаква се по-късно през деня Държавна комисия по стоковите борси и тържищата да публикува седмичния обзор на цените на храните през седмицата.

Няма коментари