Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

1 октомври – празнуват музикантите, пенсионерите и вегетарианците

От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите – 1 октомври е празник за...


От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите – 1 октомври е празник за мнозина. Освен всичко това първият ден на октомври е още и Световен ден за борба с хепатита

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 г. с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската им организация, разкрива DC news.

Световният ден на музиката

се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти. Първи октомври е и българският ден на поезията.

1 октомври е и Международен ден на възрастните хора. По този повод Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

В България първи октомври е празник на Академията на Министерство на вътрешните работи (МВР) – Обявен с Решение на 39-ото Народно събрание от 14 юни 2002 г.

С тържествена церемония Академията ще отбележи началото на учебната 2018/2019 година. На празника ще присъстват министър Младен Маринов, политическото и професионално ръководство на министерството, директори на главни и административни дирекции. Церемонията започва в 11.00 часа в сградата на Академията на МВР.

Днес празник имат и застрахователите. Денят е обявен е за професионален празник през февруари 1996 г. с решение на Асоциацията на българските застрахователи и Съюза на частните застрахователи.

Професионален празник в първия ден на октомври имат и зенитно-ракетните войски. Той се отбелязва от 1 октомври 1960 година, когато в Казахстанската степ български дивизион за първи път осъществява боен пуск на зенитна ракета

Няма коментари