Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

Свитите бюджети не спират общините да инвестират

Негативните последици от коронавируса са доста сериозни - и в икономиката, и в общините. Едва ли някой беше подготвен за пандемията. Общинит...


Негативните последици от коронавируса са доста сериозни - и в икономиката, и в общините. Едва ли някой беше подготвен за пандемията. Общините една по една въведоха мерки, с които да се облекчи състоянието на хората и на бизнеса, като  освобождаване от такси, от тротоарно право, намаляване на наеми или пълното им освобождаване. Това естествено сви сериозно приходната част на местните бюджети, което едва ли ще бъде наваксано до края на годината. Единственият начин да се справят със ситуацията бе да ограничат някои разходи, но анализите показват, че други не може да не се направят. 

В Ловеч, например, финансова подкрепа получават 29 фирми по плана за преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19, съобщиха от общината. В останалите общини от областта - Троян, Луковит, Априлци и Тетевен, Ябланица и Летница, също го правят.

В област Ловеч към 2 септември тази година са сключени 64 договори с микро и малки предприятия за над 552 000 лева безвъзмездни средства.

Фирмите са сключили договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г.", която обяви процедури за безвъзмездна финансова помощ, които се реализират с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.  Осигурен е оперативен капитал за българските микро и малки предприятия, като се предоставя безвъзмездна финансова помощ в размер до 10 000 лева на фирма за разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи, разходи за външни услуги (вкл. режийни разходи) и разходи за персонал (вкл. разходи за възнаграждения и разходи за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя).

В Община Добрич също ще направят някои капиталови разходи. Подготвени са документите за кандидатстване по проект за подмяна на уличното осветление на три булеварда. Проектното предложение е по Оперативната програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ и е на обща стойност от над 583 хиляди лева. Проектът е минал първи етап на оценка за административна допустимост и съответствие.

Ако община Добрич бъде одобрена и изпълни този проект, ще спестява на година сумата от малко над 84 000 лева за електроенергия за осветление на улици.

В началото на септември Димитровград отбеляза своята 73-годишнина от обявяването му за град. В последните три години той е привлекателна инвестиционна дестинация с привлечени над 180 млн. лева за периода, съобщават от общината. Епидемичната обстановка в последните месеци промени като цяло икономическата обстановка в страната и промени доста инвестиционни планове. Въпреки ситуацията, един проект, който е започнал непосредствено преди да се случи тази пандемична обстановка, все пак се осъществява и работата по него продължава. В момента една компания се подготвя да започне строителството на технологични мощности за производството на изкуствен камък на територията на общината. Вече е закупен парцел, работи се по проекта за изграждане на мощностите. Размерът на инвестицията не може да бъде посочен, но от общината очакват тя бъде реализирана скоро. А след като кризисната обстановка приключи, отново да има подходящи условия за привличане на инвеститори на територията на общината.

Ясно е, че ситуацията в държавата е сложна. Намаляването на брутния вътрешен продукт също ще ограничи разходите й като цяло, но важно да кажем, че общините поеха своята част от отговорността за справяне с разпространението на коронавируса.  И голяма част от мерките, които те финансираха през последните месеци, не бяха обезпечени, нито пък бяха заложени в бюджетите им. 

Дотук се справят, но и помощта на държавата за българските общини е много важна, иначе много трудно ще успеят да се справят с пробойните в местните бюджети. Така че е много важно още сега да се обмисли внимателно стратегията за следващата бюджетна 2021 година и мерките, които да се заложат за компенсиране на неизвестностите, които ни очакват.

Няма коментари