Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

Екологичен проблем в тетевенското село Гложене

Нерегламентирано сметище край тетевенското село Гложене. Освен това, старото сметище, което не е рекултивирано, се намира във вододайната ...

Нерегламентирано сметище край тетевенското село Гложене. Освен това, старото сметище, което не е рекултивирано, се намира във вододайната зона. От там се захранват с питейна вода Луковит и околните села. За проблема съобщиха в "По света и у нас" от Сдружението за възраждане и европейско развитие на село Гложене.

Старото сметище край село Гложене функционира от далечната 1984 г. През 2016 г. със заповед неговата експлоатация е се преустановена. Въпреки това обаче, там продължават да се трупат боклуци.

Дачо Дачев, председател на Сдружение за възраждане и европейско развитие на с. Гложене: Проблемът се явява замърсяването на карстов извор "Златна Панега" от вододайната зона, която се намира на това сметище, което не се закрива. Ние искаме да се вземат мерки, да се ускори и да се закрие най-после това сметище, което трови въздуха, трови водата и е вредно за хората.

От Община Тетевен казаха, че още преди 4 години са разработили проект за рекултивация на старото сметище в Гложене. Процедурите по одобряването му за финансиране обаче са се проточили, имало е и обжалване на процедурата за избор на изпълнител.

Васил Вълков, община Тетевен: Всеки момент очакваме и подписването на договора с ПУДООС, за което внесохме заявление и ни искаха допълнителни документи и буквално е въпрос на няколко дни да получим тези договори за финансиране и за безлихвения заем и съответно да ни приведат парите от там. Вече подготвяме и документи за откриване на строителна площадка.

Общата сума, която ще бъде вложена за закриване на сметището край село Гложене е в размер на над 1 милион лв. Дейностите трябва да приключат за около 9 месеца.

Няма коментари