Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

Стотици се стекоха на храмовия празник на Тетевенския манастир „Св. пророк Илия“ на 20 юли 2019 г.

Източник: Община Тетевен Православната църква тържествено почита всяка година на 20 юли празника на Свети пророк Илия – Илинден. По трад...

Източник: Община Тетевен
Православната църква тържествено почита всяка година на 20 юли празника на Свети пророк Илия – Илинден. По традиция, Тетевенският манастир ,,Св. пророк Илия“ отбеляза своя храмов празник с тържествена литургия и курбан за здраве, а стотици жители и гости на община Тетевен дойдоха в манастира, за да се помолят за здраве и благополучие пред Св. Илия – единственият светец, според Стария завет, обезсмъртен приживе чрез възнесение на небето на огнена колесница, непознал физическата смърт. Патронът на Тетевенския манастир и пазител на Тетевен е един от най-почитаните светци в Православната църква и в Католическата църква, вкл. и в юдаизма и в исляма.

На тържествената литургия, изнесена от отец Павел от с. Рибарица, в която се включи и църковния хор на тетевенската църква "Всях Светих", присъстваха Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и Председателят на ОбС Тетевен – Мария Стойчева, които бяха щастливи да видят изпълнения с големи и малки манастир.

Всички присъстващи бяха възхитени от облика на обителта – един от символите на Тетевен, година след края на нейното пълно обновяване с европейски средства. През пролетта на 2019 г. кметът на Община Тетевен, заедно с част от екипа на Община Тетевен, засади и рози в основните алеи в двора на манастира, както и червени сакъзчета по чардака на магерницата, за цветните градини на обителта се погрижиха още служители по озеленяването, а за постоянната красота – леля Невена, която стопанисва манастира. В последните години тя посреща всички туристи, решили да посетят святото място и твърди, че откакто манастира е обновен, потокът на туристите не стихва, дори обратното, постоянно се увеличава, особено в почивните дни. В тази връзка, дни преди храмовия празник на обителта, Община Тетевен постави в двора й и информационна табела на български и на английски език, представяща важните и любопитни факти за манастира и историята на Тетевен.

Няма коментари