Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

182 г. от рождението на Апостола на Свободата – Васил Левски и 147 г. от създаването на Първия окръжен революционен комитет в Българско бяха тържествено отбелязани в тетевенското село Голям извор

Източник: Община Тетевен В сърцето и историческата памет на българина завинаги ще остане жив единственият, който народът сам нарече Апос...

Източник: Община Тетевен
В сърцето и историческата памет на българина завинаги ще остане жив единственият, който народът сам нарече Апостола на Свободата, Васил Иванов Кунчев – Левски. Неговото дело в името на България и животът му оставиха толкова ярка диря за поколенията, на която никой в съвремието ни и в бъдеще няма да може да посегне, защото докато свеждаме глави пред неговата саможертва да ни има днес и на хилядите знайни и незнайни, напоили земята ни с кръв, България ще я има.

На 18 юли 2019 г. в тетевенското село Голям извор, едно от местата, в който Левски живее и днес, а въздухът още някак възрожденски трепери и листата на дърветата винаги ще шумолят съзаклятнически в името на Отечеството, бяха тържествено отбелязани 182 г. от рождението на Васил Левски и 147 г. от създаването на Първия окръжен революционен комитет в Българско.

Стотици жители и гости на с. Голям извор, сред които много деца, д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, Герасим Конзулов – Кмет на побратимената Община Радовиш в Република Северна Македония, Председателят на Общински съвет–Тетевен – Мария Стойчева, Кметът на с. Голям Извор – Илиян Маринов и редица общественици се събраха на площада, кръстен на великия революционер, за да изминат с гордо вдигнати глави и с преклонение в сърцата с факелно шествие пътя на Апостола до Къщата-музей, в която е създаден Първият окръжен революционен комитет в Българско и пред която на открита сцена бяха изнесени литературно-музикална програма и драматургична постановка “Комитетското дело” от самодейци от Кметството на с. Голям извор и Народно читалище “Найден Григоров 1900 г.” – с. Голям извор.

Председателят на Общински съвет – Тетевен Мария Стойчева поздрави с тържествено слово присъстващите, като напомни, че пред паметта на Апостола и съвестта си всички сме длъжни да не забравяме, че дори в най-тъмните дни на нашата история българщината е останала жива, длъжни сме да се борим за по-добро бъдеще, за доброто на всеки човек, за всяко село и всеки град, така, както са го правили Левски и всички, които са се борили за Свободата да ни. Тя пожела на всички българи честит празник. Кметът на с. Голям извор също отправи специално обръщение да пазим Левски и България в сърцата си, където и да бъдем, да окуражаваме младите да съхранят историята ни и да помнят, че Голям извор е благословено село, в което стъпките на Левски още отекват, да помнят и че Тетевен е едно от бунтовните и непримирими огнища, прегърнали и подкрепили Свободата с всички сили и средства.

Празникът завърши с поднасяне на венци и цветя от присъстващите официални лица, обществени организации, доброволни формирования и граждани и тържествена заря, а по-рано през деня в гр. Тетевен от името на Община Тетевен пред паметника на Васил Левски също бяха поднесени цветя.

Няма коментари