Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Top Ad

{fbt_classic_header}

Header Ad

Актуално:

latest

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева се срещна с Нейно Превъзходителство Посланика на Република Азербайджан в България – д-р Наргиз Гурбанова

Източник: Община Тетевен На 7 май 2019 г. Кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева посрещна в Общината Нейно Превъзходителство П...

Източник: Община Тетевен
На 7 май 2019 г. Кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева посрещна в Общината Нейно Превъзходителство Посланика на Република Азербайджан в България – д-р Наргиз Гурбанова. Поводът за визитата на д-р Гурбанова бе поканата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ – гр. Тетевен и неговия председател Благовест Пандурски в чест на отбелязването на 100 г. Дипломатическа служба на Република Азербайджан и премиерата на историческия филм „Последното заседание“, който представя част от военната история на Република Азербайджан в началото на ХХ в., трудностите, предизвикателствата и усилията на дипломатите за опазването на независимостта на страната.

Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова пристигна в Тетевен, придружена от Консул Канан Маммадов, Културното аташе Вусала Садъгова и Полк. Тодор Енев, който преведе на български език книгата на известния австрийски историк Ерих Файгл „Страната на огъня по пътя на коприната – история на Азербайджан“. По инициатива на Община Тетевен заедно с Зам.-кмета на Общината Свилен Русинов гостите посетиха Историческия музей в гр. Тетевен, като имаха възможност да разгледат всички експонати и да се запознаят с вековната история на града и традиционните занаяти, които са запазени. Посланик Гурбанова бе впечатлена от видяното, като изрази желание за последващо посещение, в което да отдели повече време на историческите забележителности и природните красоти на района.

Д-р Мадлена Бояджиева приветства топло нейно превъзходителство пред сградата на Община Тетевен, а дечица в носии по стар обичай я подканиха с пита с мед и сол. Дипломатът се трогна от жеста и не скри радостта си, след което представителите на Република Азербайджан разговаряха с Кмета на Община Тетевен и нейните заместници – Борис Врабевски, Тони Стоев и Свилен Русинов повече от час.

Обсъдени бяха отличното сътрудничество между България и Азербайджан, засилено в последните години, въпросите на енергетиката и подкрепата, която България получава по линия на диверсификацията на доставките на газа. Припомняме, че Азербайджан има готовност газ да достави поток на газ към България още в началото на 2020 г. като отклонение на трансграничния поток от Азербайджан през Гърция и Италия, а туристическият бранш бележи ръст от обмен на туристи между двете държави последната една година заради директната авио връзка между София и Баку.

На разговорите в Община Тетевен бе предвидено сътрудничеството между Посолството на Република Азербайджан и Община Тетевен да се задълбочи по линия на туризма, опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и културния обмен, като разговорите се фокусираха и върху възможното побратимяване на Община Тетевен с община от Земята на вечните огньове. Няколко български града вече имат установени силни партньорства с побратимени градове на Азербайджан. Видео материал от гостуването ще бъде излъчен по националната телевизия на Азербайджан в следващите дни.

Д-р Бояджиева поднесе на Н.пр. д-р Наргиз Гурбанова Тетевенска сливова ракия в ювелирно резбована кутия, а посланикът на свой ред подари на градоначалника копринен шал с традиционни елементи и символа на своята страна – нар, като не пропусна да поздрави д-р Бояджиева и екипа и за усилията, които полага за Общината и нейните жители.

Визитата продължи с официалната премиера на филма „Последното заседание“ пред граждани на Тетевен в салона на Общината, а след края на прожекцията домакини и гости си обещаха нова пoлзотворна среща съвсем скоро.

Няма коментари